Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μέγας Αλέξανδρος, Παραλία Θεσσαλονίκης

Ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου 
Του Ι. Παρίση 

Ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχουν στην Ελλάδα και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο ανδριάντας της Αλεξάνδρειας είναι έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Αντίγραφα αυτού είναι οι ανδριάντες της Πέλλας και του Λιτοχώρου.

Μέγας Αλέξανδρος, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου

Τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής Αλεξάνδρειας (ΣΑΑΣΑ) το 2001.
  
 Μέγας Αλέξανδρος, Έδεσσα
  
SONY DSC
 Μέγας Αλέξανδρος, Λιτόχωρο (2011)

Αλέξανδρος-Γιαννιτσά-2









Μέγας Αλέξανδρος, Γιαννιτσά (2009)
 
 


Αλέξανδρος-Πέλλα          Μέγας Αλέξανδρος, Πέλλα 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Μέγας Αλέξανδρος – Διογένης, Κόρινθος
Αλέξανδρος-Διογένης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αλέξανδρος-                        Δυτική Είσοδος της πόλεως των Αθηνών, 
                            στη συμβολή της Ιεράς Οδού 
                                    με τη Λεωφόρο Αθηνών 
                                              στο Χαϊδάρι (2010)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το “άτυχο” άγαλμα της Αθήνας (του γλύπτη Γ. Παππά) που από το 1992… παραδίδεται από Δήμαρχο σε Δήμαρχο



Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις Συλλόγων: «Ο Μ. Αλέξανδρος στους Άραβες Ιστορικούς»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα Δ.Σ. του Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»

και της «Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Πέλλας»

σας προσκαλούν

την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11.30΄ π.μ.

στην Αίθουσα της Λαογραφικής Εταιρείας 
(περιοχή: Βαρόσι)

στην ομιλία του Καθηγητή του Α.Π.Θ. 

κ. Χάσαν Μπαντάουϊ

με θέμα: 

«Ο Μ. Αλέξανδρος στους Άραβες Ιστορικούς».




O Χάσαν Μπαντάουϊ γεννήθηκε στο Ασσιούτ (Assyut, η ελληνιστική Λυκόπολις) της Αιγύπτου. Είναι επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου κατέχει την μοναδική στην Ελλάδα έδρα Αραβολογίας. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια δίδαξε ιστορία του αραβοϊσλαμικού κόσμου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων του δίτομου βιβλίου: "Εισαγωγή στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου". Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την παρουσία του Μ. Αλεξάνδρου στην αραβική παράδοση και έχει συγγράψει σχετικές μελέτες, όπως την σημαντική μελέτη "Ο Μ. Αλέξανδρος ή η ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (κατά τους Άραβες ιστορικούς από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.).

Badawi, Hassan



Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Εισδοχή νέων Συλλόγων στην Ομοσπονδία



Εισδοχή νέων Συλλόγων στην Ομοσπονδία

Τελευταία, πολλές φίλες και φίλοι από Διοικητικά Συμβούλια πολιτιστικών Συλλόγων της Μακεδονίας, καθώς και από Συλλόγους Μακεδόνων από άλλες περιοχές της Ελλάδος, μας στέλνουν μηνύματα με ερωτήσεις για τα δικαιολογητικά που χρειάζεται ένας Σύλλογος για να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας. Για να διευκολύνουμε την διαδικασία, το ΔΣ της ΠΟΠΣΜ, αποφάσισε να δημιουργήσει μια έτοιμη αίτηση, επάνω στην οποία αναγράφονται όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και η οποία είναι η παρακάτω:

Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα και εκτυπώστε

Οδηγίες
1. Το φωτοαντίγραφο του καταστατικού θεωρείται για την ακρίβεια από την/τον Πρόεδρο του Συλλόγου.
2. Το ίδιο για το φωτοαντίγραφο του πρακτικού της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου, όπου να φαίνονται αυτές/αυτοί που εξελέγησαν.
3. Από την/τον Πρόεδρο θεωρείται επίσης το φωτοαντίγραφο του Πρακτικού συγκρότησης σε Σώμα (δηλ. τα αξιώματα στο ΔΣ: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, ταμίας κλπ)
4. Τέλος, θεωρημένο φωτοαντίγραφο από την/τον Πρόεδρο του Πρακτικού της συνεδρίασης του ΔΣ του Συλλόγου, όπου θα φαίνεται η απόφαση εισδοχής στην Ομοσπονδία. 

Τα δικαιολογητικά αυτά μαζί με την παραπάνω Αίτηση παραδίδονται στην Ομοσπονδία και στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ συζητείται η εισδοχή του νέου Συλλόγου στην ΠΟΠΣΜ

5. Όταν πραγματοποιηθεί Γεν. Συνέλευση του Συλλόγου θα πρέπει να παρθεί απόφαση από τα παρόντα μέλη ότι συμφωνούν με την εισδοχή του Συλλόγου στην Ομοσπονδία, οπότε ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία. Φωτοαντίγραφο αυτού του Πρακτικού, θεωρημένο από την/τον Πρόεδρο της Γεν. Συνέλευσης, στέλνεται στην Ομοσπονδία. Στο διάστημα που μεσολαβεί ο νέος Σύλλογος θεωρείται μέλος της ΠΟΠΣΜ και συμμετέχει κανονικά (Γενικές Συνελεύσεις, Προτάσεις, Εκδηλώσεις κλπ).




Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη


Ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη 
του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη

Συνεχίζεται η ανασκαφική εργασία στον λόφο Καστά, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αφαιρούνται από τον λόφο οι επιχώσεις και τα μπάζα της ανασκαφής Λαζαρίδη. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αφαίρεση στη δυτική πλευρά και συνεχίζονται οι εργασίες πίσω και ανατολικά από τη θόλο.

Σήμερα που αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού, αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο.

Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις.

Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο της Βεργίνας. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στη Βεργίνα είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο. Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου είναι 4,5Χ3 μέτρα.




Με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου δόθηκε η δυνατότητα και για την τελική υποστύλωση του επιστυλίου των Καρυατίδων. Φυσικά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες προστασίας του ψηφιδωτού οι οποίες συνίστανται: 
α. Επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ 
β. Και πάνω από αυτά ξύλινη επένδυση 
Σε ύψος 40 εκ. πάνω από την ξύλινη επένδυση θα μπει το δάπεδο πρόσβασης για τον τέταρτο χώρο, το οποίο θα στηριχτεί στην τρίτη σειρά αντιστήριξης.

Με την τομή που έγινε στο κατεστραμμένο τμήμα του ψηφιδωτού διαπιστώθηκαν οι συνθήκες έδρασης του δαπέδου που είναι οι εξής: Κονίαμα 8-10 εκατοστών ως υπόβαση του ψηφιδωτού, πιο κάτω έχουμε στρώση από κροκάλες πάχους 10-12 εκατοστά, οι οποίες εδράζονται στο φυσικό έδαφος, υπό μορφή σκληρής αργιλώδους άμμου.

Στον τέταρτο χώρο ήτοι στον τρίτο θάλαμο, έχει ολοκληρωθεί η υποστύλωση. Δεν προχώρησαν οι ανασκαφικές εργασίες, επειδή η ομάδα ασχολήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις Συλλόγων


"Γιορτή τσίπουρου" 
στο Μεσημέρι Έδεσσας

Χορευτικό Μεσημερίου

Το χορευτικό της Κέρκυρας

Σύλλογος Κρητών "Ψηλορείτης"

Σύλλογος Προφήτη Ηλία

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης




Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΟΠΣΜ στις εκδηλώσεις ΜΟΝΑΧΟ 2014

H πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου 
κα Θεοδώρα Τζιτζιλάκη 

Η ΠΟΠΣΜ στις εκδηλώσεις 
ΜΟΝΑΧΟ 2014 


H Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων συμμετείχε στον εορτασμό της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα από τον Σύλλογο Μακεδόνων Μονάχου και Περιχώρων, δια του Προέδρου της κ. Γεωργίου Τάτσιου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ΠΟΠΣΜ στην Ελληνική ομογένεια.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ
ενημερώνει για την Ομοσπονδία

Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου από το Άουγκσμπουργκ 
με τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΜ

Από την ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου 
κας Θ. Τζιτζιλάκη στην δοξολογία για τον Μακεδονικό Αγώνα 
στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων στο Μόναχο

Το χορευτικό του Συλλόγου Άουγκσμπουργκ 
εν δράσει..

Η πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο 
κα Σοφία Γραμματά στην εκδήλωση

Το χορευτικό συγκρότημα 
του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου



Εκδηλώσεις Συλλόγων


Εκδήλωση στην Γουμένισσα 
στις 25 Οκτωβρίου 2014


Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις Συλλόγων





Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων "Αριστοτέλης" Μεσημερίου Έδεσσας, μας προσκαλεί στην "Γιορτή Τσίπουρου". Θα είμαστε εκεί!



Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ενημερωτική συνάντηση ΠΟΠΣΜ με ΔΣ Νέων Συλλόγων


Ενημερωτική συνάντηση ΠΟΠΣΜ 
με ΔΣ Νέων Συλλόγων

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων με εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων Πολιτιστικών Συλλόγων ντόπιων του Δήμου Παγγαίου (Νομός Καβάλας) και γειτονικών περιοχών. 


Η προσέλευση ήταν υπέρ του δέοντος ικανοποιητική, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για τη νεοσυσταθείσα Ομοσπονδία δίνει δύναμη για τη συνέχεια. 
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος παρουσίασε τους στόχους και την ανάγκες που οδήγησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδίας και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν. Η ΠΟΠΣΜ αυξάνεται σε Συλλόγους-μέλη με γοργούς ρυθμούς απ' άκρη σ' άκρη της Μακεδονίας και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου υπάρχουν επίσης δραστήριοι Σύλλογοι Μακεδόνων.




Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Έφυγε πλήρης ημερών ο Φλωρινιώτης Λάζαρος Μέλλιος


Έφυγε πλήρης ημερών ο Φλωρινιώτης 
Λάζαρος Μέλλιος
Ένθερμος πατριώτης και αγωνιστής
για την ελληνικότητα της Μακεδονίας


Επικήδειος λόγος του προέδρου του ΦΣΦΑ Κων/νου Ραπτόπουλου - Χατζηστεφάνου κατά την εκδημία του ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΕΛΛΙΟΥ(03/10/2014)

Πανοσολογιότατε
Σεβαστοί Πατέρες
Σεβαστές αρχές της πόλης
Συγγενείς και φίλοι του μεταστάντος, 
Πολίτες της Φλώρινας

Οι Φλωρινιώτες παριστάμεθα στην εξόδιο ακολουθία αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή και συνοδεύοντας τον μεταστάντα αείμνηστο Λάζαρο Μέλλιο στην τελευταία του κατοικία. 
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε όπως ο Δωρεοδότης της Ζωής Κύριος, αναπαύει τον μεταστάντα, παρηγορεί και στηρίζει οικείους και διατηρεί άσβεστη τη μνήμη του στους αναρίθμητους φίλους του.
Ο αείμνηστος Λάζαρος Μέλλιος, υπήρξε Δάσκαλος, Συγγραφέας, Ποιητής, Ομιλητής, Λαογράφος, Βιβλιοκριτικός, Χορωδός, Ξεναγός, Ευπατρίδης, Φίλος, ο ορισμός της Παρέας, αυθεντικός Φλωρινιώτης, Άρχοντας! Όπως Άρχοντες είμαστε όλοι οι Φλωρινιώτες όταν ξεπερνούμε τα πάθη και τη μιζέρια μας.
Ανήκε στη γενιά που μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, τον πόλεμο, την κατοχή και την αδελφοκτόνο αντάρα, στη γενιά που μορφώθηκε με στερήσεις και κόπους, που σκόρπισε γνώση, ιδέες και όνειρα στους επόμενους, που δίδαξε αγάπη για τον τόπο. Ανήκε στη γενιά που βοήθησε «να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τον κόσμο», που προσέφερε ποιοτικά και πνευματικά στην Φλώρινα.

Γόνος παλαιάς Φλωρινιώτικης οικογένειας, του Αναστασίου και της Παρασκευής, μεγάλωσε στη Φλώρινα με τα αδέλφια του και σπούδασε στην Παιδαγωγική μας Ακαδημία. Διετέλεσε δάσκαλος στον Ατραπό, σε χωριά της Πρέσπας, στη Βασιλίδα των πόλεων την Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη.
Στη δουλειά του υπήρξε σοβαρός και υποδειγματικός. Δημιούργησε υγιείς και σκεπτόμενες γενεές πολιτών. Οι μαθητές του; Καλλιεργημένοι, συνειδητά ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες, ευσυνείδητοι, πνευματικά έτοιμοι για τα πάντα. Ετοίμασε «καλούς και αγαθούς πολίτες». Υπήρξε πρότυπο στη διδασκαλία και στη διοίκηση σχολικών μονάδων. 

Όμως, αλήθεια, τον Λάζαρο Μέλλιο θα τον θυμόμαστε περισσότερο για όλα τα άλλα του γνωρίσματα. Χαρίσματα σωστά!
Η πρώτη και μεγάλη του αγάπη ήταν η Φλώρινα. 
Αγνή, έμφυτη, άδολη, αστείρευτη. Αυτήν τον όρισε να τη μελετάει, να καταγράφει κάθε της στοιχείο, να ανακαλύπτει κάθε της μυστικό. Και να μας τα φανερώνει. Γραπτά ή προφορικά. Πάνω από 40 βιβλία έχει γράψει, τυπώσει και κυκλοφορήσει ο ίδιος, ενώ τα άρθρα, τα ποιήματα, τα δοκίμια και οι βιβλιοπαρουσιάσεις του είναι πολλά, πάρα πολλά. 
Το μεράκι του για τον τόπο μας, τον έταξε να την προσέχει, να τη διαφημίζει, ξεναγώντας εκδρομείς, ξένους και εγχώριους, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, επισήμους, προσκεκλημένους, πανεπιστημιακούς, ομογενείς, απόδημους. Χειμώνα-καλοκαίρι. Ξεναγός παντός καιρού. Ακούραστος, ευδιάθετος, χαμογελαστός, πάντα με τη βραχνή του τη φωνή. 
Πάμπολλες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, είναι δομημένες πάνω σε αφηγήσεις, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του Λάζαρου Μέλλιου. 
Η αγάπη του για την πατρώα Μακεδονική γη, τον έκανε κήρυκα, Απόστολο των Εθνών. Τρεις φορές κλήθηκε από τους απόδημους αδελφούς μας στην Αυστραλία και στον Καναδά για ομιλίες και διαλέξεις. Σε όλες ανταποκρίθηκε επιτυχώς. Χωρίς έχθρες, ακρότητες, αποδεκτά, έντιμα. 

Η δεύτερη μεγάλη του αγάπη, ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.
Από το 1943 εισήλθε στην Αριστοτελική οικογένεια ως πιστό μέλος της Χορωδίας της, βαρύτονος με τεράστια, σε έκταση και βάθος στους χαμηλούς τόνους, φωνή. Βασικότατο και αναντικατάστατο μέλος της Μικτής μας Χορωδίας, μέχρι …χθες! 
Διετέλεσε μέλος και της Εκκλησιαστικής Ανδρικής Χορωδίας, η οποία υπηρέτησε το ψαλτήρι πολλών μικρών και ταπεινών ναών των χωριών μας κάθε Κυριακή για πολλά χρόνια. Η αγάπη του για την Ορθοδοξία, την τοπική εκκλησία, τις θρησκευτικές παραδόσεις, ήταν έκδηλη σε κάθε του βήμα. Ο σεβασμός που εξέπεμπε για το Πατριαρχείο και το Οικουμενικό έργο του, όπως το έζησε από κοντά στα χρόνια της εκπαιδευτικής του διακονίας στην Πόλη, ήταν αποδεκτός και αδιαπραγμάτευτος.
Υπήρξε κύριος ομιλητής πολλών εκδηλώσεων του «Α». Συμμετείχε σε συνέδρια, ημερίδες, εντός και εκτός Φλώρινας, ως προεδρεύων ή ως επίσημος καλεσμένος, με βαρύνουσα αξία. Έδωσε αναρίθμητες συνεντεύξεις. 
Διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Εφημερίδας και του Περιοδικού του Συλλόγου, όχι τυπικά, ουσιαστικά. Συγγραφέας πολλών άρθρων, συντάκτης επιστολών, σχολίων, κριτικός, συμμετείχε, επέβλεπε και προπλήρωνε, με δικά του έξοδα, την εκτύπωση των εντύπων.
Ήταν το μοναδικό μέλος του «Α» που συνέχιζε να πληρώνει την ετήσια συνδρομή του, ανελλιπώς, όλα του τα χρόνια. Είδε, έζησε, συμμετείχε, βίωσε και προσέφερε πάρα πολλά στον «Α». Ποτέ του δεν αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια όποτε και εάν του ζητήθηκε. Ήταν πάντα παρών, ουσιαστικός, ενεργός, ακέραιος. Ήταν το alter ego του Συλλόγου. Ό,τι και εάν έγινε στο μακρινό παρελθόν που τον στεναχώρησε, γνώριζε και γνωρίζαμε όλοι, εκ της πορείας του, πως ήταν δικαιωμένος. 

«Στώμεν καλώς, στώμεν ευλαβώς» για τον Λάζαρο Μέλλιο.
Ήμασταν ήσυχοι τόσα χρόνια οι Φλωρινιώτες. «Έχουμε τον Μέλλιο», λέγαμε. Με αυτόν έπαιρναν αξία οι ιστορίες, οι παρέες, τα τραγούδια, οι χορωδίες, τα ταξίδια, οι αφηγήσεις, οι εορτές, τα ψαλσίματα, τα αστεία, οι εκδρομές. 
Υπήρξε σημαντικός και πολύτιμος κρίκος της ιστορίας της μικρής μας πόλης. Ήταν ενεργός της «πολίτης» με την πρώτη και ουσιαστική έννοια του όρου. Πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, πρόσωπα και νοοτροπίες. Αποδεκτός από όλους. Προσιτός σε όλους. Επίκαιρος, αγαπητός, διαχρονικός, φωνακλάς και ευαίσθητος, υπεύθυνος χωρίς έπαρση, χωρίς κομπασμό, αλλά και πεισματάρης. Παρακολουθούσε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις όλων των Συλλόγων. Ακόμα και σε ολιγάριθμα ακροατήρια, ξέραμε ότι ο Μέλλιος θα ήταν εκεί. 
Αποτέλεσε «ζωντανή μνήμη» της περιοχής, μεστός, ζεστός, ευθαρσής, τολμηρός, ζωντανός, αυθεντικός, ανεπανάληπτος. Ήταν για εμάς τη νεότερη γενιά παράδειγμα συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς χωρίς παρασκήνια. Πηγή ακένωτος.
Νοιαζόταν για τους αδύναμους, τους φτωχούς, τους περιέθαλπε, τους εμψύχωνε, τους φρόντιζε. Δεν το φανέρωνε ποτέ. Έκαμνε πολλά!
Τα όσα προβλήματα υγείας συνάντησε τα αντιμετώπιζε με την πλέον θεολογική φράση: «Δόξα τω Θεώ». 
Εκτιμούσε τα απλά αλλά ανθρώπινα, τα όμορφα και λιτά.

Έσβησε γράφοντας μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε λίγες ημέρες θα προλόγιζε βιβλίο μιας συμπολίτισσάς μας. Έφυγε κοντά στην παρέα του, τους καθημερνούς φίλους του, όρθιος, χωρίς να κουράσει και χωρίς να κουραστεί. Χωρίς να υποχρεώσει και χωρίς να υποχρεωθεί σε κανέναν. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού Λάζαρου Μέλλιου και αείποτε φωτεινό το παράδειγμα της προσφοράς του.



Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πόσες και ποιες χώρες τελικά έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας";

Πόσες και ποιες χώρες τελικά έχουν αναγνωρίσει 
τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας";



Πολύ συχνά ακούμε από χείλη αρμοδίων, αναρμοδίων και πρακτορίσκων κάθε είδους το περίφημο "επιχείρημα" περί 133 χωρών που έχουν "αναγνωρίσει" τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Η ανάρτηση που ακολουθεί απαντά με τεκμηριωμένα στοιχεία για το ανυπόστατο αυτό μύθευμα και ξεκαθαρίζει επακριβώς τι εννοούν κάποιοι με τον ασαφή όρο "αναγνώριση". Αξίζουν συγχαρητήρια στο ιστολόγιο  http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/2614/81/lang,el/ που ανέδειξε αυτό το ζήτημα.

Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια
ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Περισσότερες από 130 χώρες (133 σύμφωνα με τα Σκόπια), έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την πΓΔΜ χρησιμοποιώντας το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Είναι όμως έτσι; Η φραση κλειδί εδώ είναι "σύναψαν διπλωματικές σχέσεις". Διότι άλλο "αναγνώρισαν την χώρα με τη συνταγματική της ονομασία", και άλλο "σύναψαν διπλωματικές σχέσεις".
Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων δεν σημαίνει αυτόματα αναγνώριση του κρατιδίου με τη συνταγματική του ονομασία. Σωστά;
Ψάξαμε λοιπόν να βρούμε αυτές τις 133 χώρες. Βρήκαμε όμως μόνον 117 , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλους τους επίσημους σκοπούς, και με μοναδική πηγή την Wikipedia. Ούτε στον επίσημο ιστότοπο του ΟΗΕ γίνεται αναφορά, αλλά ούτε και σε αυτόν του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων! Ορισμένες έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα από την αρχή, ενώ άλλες άλλαξαν τη στάση τους μετά την αρχική χρήση της αναφοράς στο κρατίδιο ως "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (κυρίως οι Η.Π.Α. επί διοίκησης Τζορτζ Μπους τζούνιορ, αλλά και ο Καναδάς), ενώ, λιγότερο συχνά, έχει παρατηρηθεί και το αντίθετο (όπως στην περίπτωση του Μεξικού, που ανακάλεσε την προηγούμενη του αναγνώριση). Ωστόσο, η αναφορά στο κρατίδιο ως ΠΓΔΜ εξακολουθεί να υφίσταται σε χώρες που στο παρελθόν αναγνωρίσαν την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διοίκηση του προέδρου Ομπάμα χρησιμοποιεί το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τη συντομογραφία της (ΠΓΔΜ) σε επίσημα έγγραφα. Σύμφωνα λοιπόν με την Wikipedia, η παρακάτω λίστα περιέχει μερικές από τις χώρες και τις οντότητες που χρησιμοποιούν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (οι υπόλοιπες φαίνεται παίζουν το κρυφτό ή είναι ντροπαλές και δεν εμφανίζονται) :

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός από τη Γαλλία:
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (μέλος του NATO και των G8)
Ηνωμένο Βασίλειο (μέλος της ΕΕ, του NATO και των G8) 
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Ρωσσία (μέλος των G8)

Χώρες που αποτελούσαν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας:
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Κροατία (μέλος του NATO)
Κόσοβο
Μαυροβούνιο
Σερβία
Σλοβενία (μέλος της ΕΕ και του NATO)

Γειτονικές χώρες εκτός από την Ελλάδα και την Αλβανία:
Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO - αναγνωρίζει τη χώρα μεν, αλλά ούτε τη γλώσσα ούτε την εθνικότητα)

Άλλοι:

Αλγερία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστρία (μέλος της ΕΕ), Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Μποτσουάνα, Βολιβία, Βραζιλία, Μπρουνέι, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καναδάς (μέλος του NATO και των G8), Τσαντ, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Δημοκρατία της Τσεχίας (μέλος της ΕΕ και του NATO), Τζιμπουτί, Ανατολικό Τιμόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Φίτζι, Γουατεμάλα, Γουινέα, Αϊτή, Ονδούρα, Ουγγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ), Ισραήλ, Τζαμάϊκα, Καζακστάν, Κουβέιτ, Λάος, Λιθουανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Λουξεμβούργο (μέλος της ΕΕ και του NATO), Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μολδαβία, Μογγολία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μονακό, Μυανμάρ (Μπούρμα), Ναμίμπια, Νεπάλ, Νικαράγουα, Νιγηρία, Βόρεια Κορέα, Νορβηγία (μελος του NATO), Ομάν, Πακιστάν, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Πολωνία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Κατάρ, Ρουμανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σλοβακία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Σουαζιλάνδη, Σουηδία (μέλος της ΕΕ), Ελβετία, Συρία, Τανζανία, Τατζικιστάν, Ταϋλάνδη, Τουρκία (μέλος του NATO), Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε.
99 το σύνολο

Χώρες/οντότητες που χρησιμοποιούν την ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλους τους επίσημους σκοπούς:
Αλβανία (μέλος του NATO), Αυστραλία, Βέλγιο (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Κύπρος (δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο, μέλος της ΕΕ), Δανία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Αίγυπτος,
Γαλλία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των G8 και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), Γερμανία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των G8), Ελλάδα (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Ιταλία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των G8), Ιαπωνία (μέλος των G8), Λετονία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Ολλανδία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Νότια Αφρική (δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο), Ισπανία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ)
117 το σύνολο

Διεθνείς Οργανισμοί
Οι παρακάτω διεθνείς οργανισμοί χρησιμοποιούν την αναφορά που υιοθέτησε ο ΟΗΕ "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" στις επίσημες σχέσεις τους:

ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση
NATO (με υποσημείωση σε όλα τα αναφερόμενα έγγραφα ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την χώρα ως Μακεδονία) 
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 
ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και ΕΑΒ ΟΟΣΑ (Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ) 
Οργανισμός Παγκόσμιου Εμπορίου
Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή 
Παγκόσμια Τράπεζα
Συμβούλιο της Ευρώπης
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφαλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) 
FIFA, UEFA, FIBA, CERN, EBU, FIDE
Διεθνής Οργανισμός Γαλλόφωνων
Διεθνής Ολυμπιάδα Μαθηματικών 
Ένωση Επαγγελματιών Τέννις 

Χώρες/οντότητες όπου η ονομασία και η αναγνώριση του κρατιδίου είναι ασαφής 
Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Aρμενία, Μπελίζ, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κέιπ Βέρντε, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, Κολομβία, Κομόρες, Κονγκό, Δημοκρατία του Κογκό (Democratic Republic of the Congo), Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Ισημερινή Γουινέα, Εριθρέα, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα, Ισλανδία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιορδανία, Κένυα, Κυργιστάν, Λεσότο, Λιβύη, Λίχτενσταϊν, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλδίβες, Μήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μεξικό (Το Μεξικό απέσυρε την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας τον Οκτώβριο του 2008), Ομόσπονδα κράτη της Μικρονησίας, Ναούρου, Νίγηρας, Παναμάς, Περού, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Άγιος Τομέ και Πρίνσιπε, Σενεγάλη, Σιέρρα Λεόνε, Σομαλία, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) (από το 2001 δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια), Τόγκο, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Βατικανό, Υεμένη, Ζάμπια

Οι παρακάτω χώρες/οντότητες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο: 

Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπουτάν, Νήσοι Κουκ, Γεωργία, Γρενάδα, Γουϊάνα, Κιριμπάτι, Λίβανος, Λιβερία, Μαλί, Μάλτα (μέλος της ΕΕ), Νιούε, Παλάου, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Μαρίνο, Νήσοι Σολομώντα, Νότια Κορέα, Τόγκα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία

Αυτές λοιπόν είναι οι λίστες των χωρών με την κατάσταση ως έχει... Θα παρακαλέσουμε λοιπόν τους γείτονες μας να δημοσιεύσουν τη λίστα με τις 133 χώρες που υποτίθεται ότι έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο με τη συνταγματική του ονομασία, συνοδευόμενη από επίσημα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την αναγνώριση αυτή. Έως τότε, μην πιστεύετε στην Σκοπιανή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα! Βλάπτει σοβαρά την υγεία.


Σύνταξη-μετάφραση: 
Αριστοτέλης Ιατρόπουλος






Αρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία