Πρόλογος
Στον τόμο αυτόν συγκέντρωσα μια σειρά άρθρων μου από τα ιστολόγιά μου, τα περισσότερα από τα οποία είχαν δημοσιευθεί και σε εφημερίδες και περιοδικά, με κεντρικό θέμα την Μακεδονία και την ελληνοσκοπιανή διαμάχη. Έκρινα ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους καλόν θα ήταν να υπάρχουν και σε έντυπη μορφή, ώστε να δίνεται η δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ή δυσκολεύονται με τα ηλεκτρονικά μέσα. Τα κείμενα αναφέρονται σε θέματα από διαφορετικές χρονικές περιόδους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στα Παραρτήματα περιέλαβα την σειρά άρθρων μου για τα αρχαία μακεδονικά νομίσματα, ενοποιημένα πλέον σε ένα κείμενο, τα οποία με τα ελληνικότατα ονόματα των βασιλέων και κυρίως με την θεματολογία τους (θεότητες, σύμβολα κλπ) αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά αυτό που έχει αποδεχθεί πλέον ολόκληρη η διεθνής επιστημονική κοινότητα, ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήσαν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ένα ακόμη αρχαιοελληνικό φύλο.
Επί πλέον έκρινα επιβεβλημένο να συμπεριλάβω τόσο το κύριο άρθρο της 31ης Ιουλίου 2008 της ιστορικής εφημερίδας "Δημοκράτης" της Λέσβου για την ανάγκη να αλλάξουμε το συντομότερο δυνατόν την εξωτερική μας πολιτική ώστε να απαλλαγούμε από το καρκίνωμα που υπάρχει στα βόρεια σύνορά μας, όσο και ένα άρθρο της εγκυρότατης και μεγάλης κυκλοφορίας γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» της 12-8-2010, με τα σχετικά σχόλια και αναλύσεις που το συνοδεύουν, για τον ανυπόστατο μεν, αλλά συχνά προβαλλόμενο όρο «Σλαβομακεδόνες» από ξένα κέντρα που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα και σκοπιμότητες, καθώς και από αδαείς ή διακατεχόμενους από ιδεοπληξίες ημετέρους.
Τέλος, θεώρησα χρήσιμη και την ύπαρξη της πολυσυζητημένης σκληρής κριτικής μου για το στρατευμένο μυθιστόρημα του Δημοσθένη Κούρτοβικ «Τι ζητούν οι βάρβαροι», που επιχειρούσε «λογοτεχνικῇ αδείᾳ» να διαστρεβλώσει γεγονότα και καταστάσεις του χώρου της Μακεδονίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον εκδότη μου Σάββα Καλεντερίδη, αλλά και τον παλιό και καλό φίλο Κυριάκο Τομόσογλου που χωρίς την αρχική χορηγία του η έκδοση του παρόντος θα ήταν αδύνατη.
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης
Έδεσσα, 4-4-2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν επιτρέπονται σχόλια σε γκρήκλις. Καλύτερα να έχουμε ορθογραφικά λάθη παρά να καταστρέφουμε την γλώσσα μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.