Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«ΜΠΟΥΛΕΣ η μοναδική ιστορικά αποδεκτή ονομασία για το έθιμο της Νάουσας»



«ΜΠΟΥΛΕΣ: 
η μοναδική ιστορικά αποδεκτή ονομασία 
για το έθιμο της Νάουσας»

Υπόμνημα οκτώ επιφανών πολιτών της Νάουσας για την ορθή ονομασία του παλαιού εθίμου της πόλης

Ο Δήμος Νάουσας με την απόφαση του Δ.Σ 233/2012, σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάθεση εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: ΤΑ ‘ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ’ ΩΣ ΤΟΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ» έναντι του ποσού των 15.000 ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπόνηση μιας λεπτομερούς, ολοκληρωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης έρευνας, που επιβάλλεται για να συγκεντρωθούν επιστημονικά δεδομένα και τεκμήρια, τα οποία θα οδηγήσουν σε μιαν αντικειμενική ανάλυση του εθίμου που καταγράφεται τοπικά ως «Μπούλες» ή «οι Μπούλες της Νάουσας» ή «Μπούλα και Γενίτσαροι» ή «Γιανίτσαροι και Μπούλες» ή «το έθιμο της πόλης» ή «το αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας» ή «το καρναβάλι της Νάουσας» κ.ά. Η μελέτη στοχεύει στη συστηματική διερεύνηση της καταγωγής ή της προέλευσης του εθίμου, στην ανάλυση της δομής και της λειτουργίας του και στη μελέτη των κοινωνικών πρακτικών που το αναπαράγουν ως τοπικό έθιμο. Ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της έρευνας, αφορά στη διερεύνηση της ονομασίας του εθίμου συνδυασμένης με την ιστορική του εξέλιξη, διερεύνηση, η οποία θα στηριχθεί κατεξοχήν στην κριτική αξιολόγηση και την επιστημονική εκτίμηση των ιστορικών πηγών και δεδομένων, αλλά και των δεδομένων της προφορικής παράδοσης και ιστορίας.

Οι παρακάτω υπογεγραμμένοι ως ενεργοί πολίτες της Νάουσας θέλοντας να εκφράσουμε δημόσια την άποψή μας για το έθιμο του τόπου μας «ΜΠΟΥΛΕΣ» στείλαμε στο δήμο Νάουσας το υπόμνημα που ακολουθεί

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Η.Π. ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ή ΔΡΩΜΕΝΟΥ «ΜΠΟΥΛΕΣ»

Οι υπογεγραμμένοι, υπηρέτες, εραστές, ερευνητές της Λαϊκής μας παράδοσης καταθέτουμε την μαρτυρία μας για το τελούμενο κατά την περίοδο των Απόκρεω έθιμο της Νάουσας «ΜΠΟΥΛΕΣ», όπως παρακάτω:
Παραλάβαμε το ανωτέρω έθιμο από τους παλαιότερούς μας με το αποκλειστικό όνομα «ΜΠΟΥΛΕΣ».
Το όνομα αυτό καλύπτει μόνον τους άνδρες μέλη του ομίλου (μπουλούκι), ενώ η γυναικεία μορφή που ενυπάρχει στον όμιλο, την οποία υποδύεται άνδρας, εξειδικευμένα, καλείται νύφη.
Οι παλαιοί, άνδρες μέλη του ομίλου, αποκαλούνται Παλιές Μπούλες και ο καθένας ξεχωριστά Παλιά Μπούλα μέχρι σήμερα.
Το έθιμο ακολουθεί παραδοσιακές σταθερές, αναλλοίωτα εθιμικά, όπως: το ντύσιμο, το κάλεσμα, την ικεσία στο Δημαρχείο, τους χορούς, τη διαδρομή, το κλείσιμο κτλ.
Το έθιμο έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Το ήθος του, ο τρόπος βίωσης και έκφρασής του, η συγκρότησή του, η δομή του καταδεικνύουν ότι οι ρίζες του ανάγονται στο ιστορικό Ελληνικό παρελθόν.
Η αρχαιοελληνική καταγωγή του εθίμου αποτελεί ακράδαντη πεποίθηση της τοπικής κοινωνίας.
Το έθιμο «ΜΠΟΥΛΕΣ» αποτελεί άυλη κληρονομιά των προγόνων των Ναουσαίων στους επιγόνους τους, κατά τεκμήριο σεβαστή χρονικά και τοπικά.
Από την παραδοσιακή στολή, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ερευνητή τα κοσμήματα, η τελεστική πάλα, το προσωπείο, το ανδρικό γιορντάνι, τα ψιλά ή μπρούσλιανη (κισσός), όπως τα άνθη στο στολισμό της νύφης και το κλαδωτό φόρεμά της.
Οι χοροί του δρωμένου έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία. Ρυθμοί, μουσική, ποίηση, μέτρα, είναι άξια προσοχής.
Καταθέτουμε τα παραπάνω ως ασπίδα προστασίας του εθίμου ή δρωμένου κατά τις Αποκριές «ΜΠΟΥΛΕΣ», από όσα κατά καιρούς άκριτα και ανιστόρητα γι’ αυτό λέγονται και γράφονται, δηλώνοντας, συγχρόνως, ότι αποκλείουμε την ταύτισή του με οποιοδήποτε άλλο προϋπάρξαν έθιμο-δρώμενο, προερχόμενο από τους χρόνους της τουρκοκρατίας.

Οι φίλοι της παράδοσης, για τους οποίους επισυνάπτεται βιογραφικό σημείωμα και εργογραφία τους:

Αποστόλου Στέργιος, ερευνητής, συγγραφέας
Βαλσαμίδης Εμμανουήλ, επίτιμος λυκειάρχης, ερευνητής, συγγραφέας
Ζάλιος Χρήστος, εκπαιδευτικός, ερευνητής, συγγραφέας
Οικονόμου Αλέκος, αρχιτέκτων, συγγραφέας, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος»
Σπάρτσης Νικόλαος, επίτιμος καθηγητής ΤΕΙ, συγγραφέας
Στοΐδης Πέτρος, φιλόλογος, συγγραφέας
Ζάλιου Ευγενία, ερευνήτρια, συγγραφέας
Ζιώτας Θεόδωρος, ερευνητής, συγγραφέας

Νάουσα 25 Απριλίου 2013

Στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχουν τα βιογραφικά αυτών που υπέγραψαν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια σε γκρήκλις. Καλύτερα να έχουμε ορθογραφικά λάθη παρά να καταστρέφουμε την γλώσσα μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία