Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και το έργο τους


Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και το έργο τους

Οι σύλλογοι σήμερα επιτελούν ένα σημαντικό έργο διατήρησης και αναβίωσης της παράδοσης. Η παράδοση είναι ένα σύστημα αξιών, προϊόν μιας κοινής, ομαδικής διανόησης και ευαισθησίας που εδράζεται στην τοπική κουλτούρα και την τοπική ιδιαιτερότητα, η οποία διέφερε από τη διπλανή, τη γειτονική. Έτσι σε ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο που συχνά υπερκάλυπτε την εθνική ή κρατική οριοθέτηση, είχαμε την πολυμορφία και πολυχρωμία, την ιδιαιτερότητα των πολιτισμικών αγαθών του κάθε τόπου, αποκλείοντας κάθε είδους ομογενοποίηση και ισοπέδωση.
Σε αυτή τη βάση νομίζουμε ότι κινούνται οι σύλλογοι στις μέρες μας, δεδομένων των συνθηκών εντός του αστικού τοπίου, με το ενδιαφέρον τους να κινείται όχι μόνο στο τραγούδι, το χορό, ή την ενδυμασία αλλά στην βίωση της παράδοσης ως οργανικό κομμάτι της καθημερινότητας, τόσο σε  πνευματικό, καλλιτεχνικό και ηθικό επίπεδο όσο και σε θέματα πρακτικά και υλικά.
«Οι Φίλοι της Παράδοσης» είναι ένας δραστήριος σύλλογος της Θεσσαλονίκης με ενεργή παρουσία σε ποικίλα δρώμενα και με καθάριο βλέμμα σε θέματα της παράδοσης. Πρόσφατα πραγματοποίησε μια έκθεση με Νυφικές ενδυμασίες με μεγάλη επιτυχία και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσεις κι άλλες τέτοιες δράσεις με σκοπό την ανάδειξη πτυχών του παραδοσιακού βίου.

Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από εκδήλωση του ΣυλλόγουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια σε γκρήκλις. Καλύτερα να έχουμε ορθογραφικά λάθη παρά να καταστρέφουμε την γλώσσα μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία