Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα Λευκάδια Νάουσας και η παραδοσιακή τους φορεσιά

Άποψη του χωριού

Τα Λευκάδια Νάουσας 
και η παραδοσιακή τους φορεσιά 

Τα Λευκάδια έως το 1928 ονομαζόταν Γκολεσιάνη και μετά, έως το 1940, Λευκάδι. Είναι οικισμός του νομού Ημαθίας και έχει 967 κατοίκους (2001). Βρίσκονται πάνω από το δρόμο Βέροιας- Έδεσσας, ανατολικά του όρους Βέρμιον και της πόλης Νάουσας. Ανατολικά του χωριού απλώνεται ο κάμπος. Δυτικά οι πρόποδες του Βέρμιου. Βόρεια είναι ένα μικρό ρέμα και ακόμη πιο βόρεια το ποτάμι Μέγα Ρεύμα (ή Πάπρα. Νότια είναι το ποτάμι της Αράπιτσας και το ρέμα Γκίμνοβο, που εκβάλλει στο ποτάμι Αράπιτσα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 91 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Το υψόμετρο αυτό είναι στην κορυφή του λόφου με τα πεύκα, όπου είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ίδρυση της Κοινότητας και σύντομο ιστορικό
Τα Λευκάδια μέχρι το έτος 1931 ήταν οικισμός που υπαγόταν στην Κοινότητα Μαρίνας, Επαρχίας Έδεσσας, Νομού Πέλλας. Το χωριό αναγνωρίστηκε με τον τίτλο «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ» Επαρχίας Έδεσσας Νομού Πέλλας, με το Διάταγμα του από 5-1-1931 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α 2/1931. Υπήχθη από την Επαρχία Έδεσσας Νομού Πέλλας στην Επαρχία Ημαθίας, με το Ν.Δ. 325/10-7-1941, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α 257/1941.
Υπήχθη από την Επαρχία Ημαθίας στην Επαρχία Νάουσας, με τον Α.Ν. 903/5-2-1946, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.Α/35/1946. Μετά από υποχρεωτική συνένωση Κοινοτήτων, σύμφωνα με το Νόμο 2539/1997 (Καποδίστριας), δημιουργήθηκε ο Δήμος Ανθεμίων, από 1-1-1999, αποτελούμενος από τις Κοινότητες Λευκαδίων, Επισκοπής, Κοπανού, Μαρίνας, Μονοσπίτων και Χαρίεσσας.
Με το Ν.3852/2010 Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» συστήθηκε ο Δήμος Νάουσας με έδρα τη Νάουσα, αποτελούμενος από τους Δήμους: α. Νάουσας β. Ανθεμίων και γ. Ειρηνούπολης, οι οποίοι καταργήθηκαν. Τα Λευκάδια αποτελούν Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας.

Το κτίριο της Κοινότητας

Κοινωνικό και παραγωγικό προφίλ της Κοινότητας
Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία. Υπάρχουν επίσης βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και υπάλληλοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σχολεία-Εκκλησίες
Στην Κοινότητα Λευκαδίων λειτουργούν ένα Νηπιαγωγείο και ένα 6/θέσιο δημοτικό σχολείο.
Πολιούχος της Κοινότητας είναι η Αγία Παρασκευή. Επίσης υπάρχει και δεύτερη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η Αγία Παρασκευή

Αξιοθέατα
• Οι αρχαίοι τάφοι Κρίσεως, Λύσσωνος Καλλικλέους, Ανθεμίων, Κίνχ (Kinch).
• Μικρός καταρράκτης στο ποτάμι Αράπιτσα, νότια του χωριού, περνώντας μέσα από φαράγγι.
• Το δασύλλιο με τα πεύκα στην είσοδο του χωριού. 
• Το δημοτικό σχολείο που είναι κτισμένο από πωρόλιθο.

Πολιτιστικοί σύλλογοι και δραστηριότητες   
1. Πολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Λευκαδίων ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
• Συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυγομαχιών που διοργανώνει ο Δήμος κάθε δεύτερη ημέρα του ΠΑΣΧΑ
• Στη γιορτή Αγίας Παρασκευής 26 Ιουλίου διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στο γήπεδο ποδοσφαίρου με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.
• Διοργανώνει εκδήλωση παραμονή Χριστουγέννων με άναμμα φωτιάς.
• Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με ομιλίες, διαλέξεις κλπ
Ιδρυτικό μέλος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Αυγομαχίες

2. Πολιτιστικός σύλλογος Λευκαδίων ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ
• Συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυγομαχιών που διοργανώνει ο Δήμος κάθε δεύτερη ημέρα του ΠΑΣΧΑ
• Αρχές Ιουλίου διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και διασκέδασης, στο γήπεδο ποδοσφαίρου, με συμμετοχή Ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων.
• Συμμετέχει σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Ηλεκτρονική διεύθυνση συλλόγου http://www.lefkadia-folk.gr/ 

Η τοπική ενδυμασία των Λευκαδίων

Aρχαία Ελληνικά σύμβολα στην παραδοσιακή φορεσιά
Στην παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά του Συλλόγου μας υπάρχουν δυο αρχαία ελληνικά σύμβολα ,ο ιωνικού ρυθμού κοχλίας και το οκτάκτινο αστέρι των αρχαίων Μακεδόνων. Τα σύμβολα δεν είναι καθόλου τυχαία για την περιοχή μας καθώς τα συναντάμε σε αρχαία ταφικά μνημεία που έχουν βρεθεί κοντά στο χωριό μας, Λευκάδια Νάουσας.
Συγκεκριμένα το οκτάκτινο αστέρι των αρχαίων Μακεδόνων, που υπάρχει ζωγραφισμένο πάνω σε ασπίδα σε τοιχογραφία του Μακεδονικού τάφου «Λύσσωνος και Καλλικλέους», απεικονίζεται και στο γυναικείο καπέλο της παραδοσιακής φορεσιάς. 


Το άλλο αρχαίο σύμβολο είναι ο ιωνικού ρυθμού κοχλίας που υπάρχει σχεδιασμένος σε κιονόκρανο στις κολόνες αλλά και στην κορυφή δίπλα στα σχεδιασμένα ανθέμια του Μακεδονικού τάφου «ΑΝΘΕΜΙΩΝ». Το σύμβολο αυτό απεικονίζεται και στην παραδοσιακή μας φορεσιά πάνω ακριβώς από την ζώνη.


Τελικά παρά το πέρας των αιώνων και την έλευση πολλών κατακτητών και διαφορετικών πολιτισμών στην περιοχή μας, κατάφεραν δυο πολύ σημαντικά σύμβολα του Ελληνισμού να περάσουν από γενια σε γενιά και να διατηρηθούν ως και σήμερα στην παραδοσιακή φορεσιά του τόπου μας.
Συντάκτης άρθρου: Αντώνης Χ. Φουδούλης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια σε γκρήκλις. Καλύτερα να έχουμε ορθογραφικά λάθη παρά να καταστρέφουμε την γλώσσα μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία